Echoscopie voor vaststellen dracht van de bouvier/ dwergschnautzer
Opnieuw een zeer bijzonder pagina waar wijzelf best heel trots op zijn.
Als eerste bouviersite brachten wij in 2004 uniek beeldmateriaal op het internet:
De wonderen der natuur die je normaal gesproken in die tijd eigenlijk nooit te zien kreeg.
Met zeer veel fotomateriaal brachten wij uit wat echoscopie was.
Zo kon iedereen meekijken in de buik van onze drachtige bouvier met het filmfragment wat daarbij gemaakt was. (onderaan deze pagina)
Zelf vinden wij dit 1 van de meest bijzondere pagina van onze website, waarom vraagt u zich misschien af.
Simpel omdat deze pagina het verleden laat zien van onze website, kijk alleen maar naar de gebruikte apparatuur in die tijd.
Reden om deze pagina niet te herschrijven, maar in de staat te laten zoals deze ooit is gemaakt.
Beoordeelt u zelf maar of er in de loop van de jaren wat is veranderd.....
Ik wil deze pagina niet te moeilijk maken en daarom wil ik proberen om moeilijke medische termen te voorkomen. Als een teef loops gaat worden, worden er gedurende de eerste 11 dagen in de hersenen verscheiden factoren actief. Er komt een hormoon vrij die in de bloedbaan terecht komt en uiteindelijk bij de eierstokken van de teef terecht komt. Hierdoor gaan zich eitjes vormen/ontwikkelen. Voor ons heel goed herkenbaar want de teef heeft een rode uitvloeiing.
Zodra de eitjes vrij komen (ovuleren) is de teef dekrijp. Dit is gemiddeld tussen de 11 en 20e dag.Dan komen we op het punt dat de teef gedekt moet gaan worden. Hierover zijn de meest uiteenlopende ervaringen van aanwezig. Zo zijn er verhalen bekend van teven die op de 20 e dag zijn gedekt, maar ook van teven die op de 11 e dag zijn gedekt. De juiste dekdatum is bepalend of een teef opneemt of niet. Met opnemen bedoel ik dat de eicellen worden bevrucht. Veel teven geven vaak zelf aan wanneer ze dekrijp zijn doordat ze voor reuen heel gewillig worden.Maar ook hier hoeft dat geen bepalende factor te zijn. Niet voor niets zijn er fokkers die bloedonderzoek laten uitvoeren om de juiste dekdatum te bepalen.Ik wil hier niet te diep op ingaan en ga uit van onze eigen ervaringen.Wijzelf hebben de ervaring dat de 13 dag en 15 e dag de beste dekdata zijn.De teef gaat naar de reu toe en als alles goed verloopt vindt de (natuurlijke) dekking plaats. Nadat de dekking heeft plaats gevonden is het verder afwachten. De teef zal altijd haar eitjes vrij geven ook al heeft de dekking te vroeg of te laat plaats gevonden. De eitjes kunnen ongeveer 4 dagen in leven blijven en de spermacellen van de reu 2 dagen.In die periode moeten de eicellen de spermacellen tegenkomen wil er een bevruchting plaats kunnen vinden.Als dit het geval is begint de wonderlijk weg naar een nieuw bouvierleven. De bevruchten eicel begint haar weg naar de baarmoeder waar ze door middel van stuwing moet komen. De eicel is maar liefs 5 tot 8 dagen onderweg voordat ze hier aankomt.
Dan gaat de eicel zich vasthechten aan de baarmoederwand en begint het proces wat moet uitgroeien tot een puppy. Voor het zover is spreken we net als bij ons mensen van een foetus. Het vasthechten,de implantatie en de vorming van de placenta duurt in totaal zo'n 20 dagen.Na deze 20 dagen gaat de groei nog erg langzaam.Als de foetus 5 weken oud is is hij ongeveer 1% van zijn geboortegewicht.Het merendeel van de groei van de foetus vindt plaats in de laatste 14 dagen van de dracht.
Uitleg bij de foto links::
1) Foetus in kopligging
2) Nier
3) Placenta
4) In de baarmoederhoorn ontwikkelde foetus
Als je het bovenstaande hebt gelezen begrijp je dat het moeilijk is om aan een teef te zien of ze drachtig is of niet. De eerste 4 weken merk je maar weinig aan je teef en zelfs een aantal weken later kun je er weleens achterkomen dat je teef niet drachtig is. Je teef kan een schijndracht hebben die soms niet van een echte dracht is te onderscheiden.Wijzelf hebben het ooit een keer meegemaakt dat een teef een schijndracht had die absoluut niet voor een echte dracht onderdeed. Om zekerheid te krijgen of je teef drachtig is of niet is het mogelijk om vanaf zo'n 28 dagen een echo te laten maken.
De foetus is dan zo'n 2 cm groot. Ik weet dat er fokkers zijn die dan al kunnen vertellen dat de teef drachtig is. Knap als je weet dat zelfs ervaren dierenartsen bij een bouvier nooit deze uitspraak durven te doen op 2 weken. De eerste echte zichtbare symtomen zijn vaak de melkklieren die vanaf 5 weken gaan ontwikkelen. Maar dan nog ook bij schijndracht komt dit voor. Ik gebruik het woord schijndracht misschien iets te vaak maar teven die gedekt zijn en niet opnemen kunnen door hormonen gestimuleerde voorbereidingen in het lichaam krijgen. Geloof mij dat is gelijk aan een dracht en dat terwijl de teef dus geen pups gaat krijgen. Om echt zekerheid te krijgen ontkom je dan niet aan het laten maken van een echo. Zeker als het je eerste nestje pups is is dit alleen al een unieke ervaring. De kosten zijn tegenwoordig zo rond de 100 euro en eigenlijk een prijs die het waard is als je het nog nooit hebt meegemaakt. Niet elke dierenarts beschikt over de benodigde apparatuur,maar elke dierenarts weet wel een collega die de echo bij je bouvier kan doen. Echoscopie maakt gebruik van ultrageluidssignalen die organen in het lichaam zichtbaar maakt. Het ultrageluid bestaat uit hoogfrequente golven die een transducer uitzendt. Voor ons is dit geluid niet hoorbaar. De inwendige organen kaatsen deze geluidsgolven terug en worden zo zichtbaar gemaakt op de monitor. Voor het bepalen van de dracht wordt gebruik gemaakt van uitwendige echoscopie Echoscopie wordt al meer dan 25 jaar toegepast op grote schaal. Er zijn in de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten naar voren gekomen. Het maken van een echoscopie is dan ook medisch verantwoord. Nu heeft onze bouvier een behoorlijke vacht en daarom ontkom je er niet aan om de buik van de bouvier kaal te scheren. Zoals je dat op de foto al ziet wordt dit ter plekke gedaan door de arts die de echo gaat uitvoeren. De bouvier ligt als het ware op haar rug. En misschien nog wel belangrijker om te melden : Zonder verdoving ! Gelukkig hoeft dat voor de meeste bouviers geen probleem te zijn want bijna elke bouvier vindt het heerlijk als je ze gaat aaien over de buik.
Je ziet hier boven dat Petra Utah in haar armen heeft terwijl de dierenarts dus bezig is om de buik kaal te maken.( foto links)
Als de buik eenmaal is geschoren wordt er een soort gel aangebracht. Deze gel dient als geleide pasta voor het apparaat en om een betere meting te krijgen.
Dan is het eindelijk zover en kan de dierenarts gaan bepalen of de teef inderdaad drachtig is of niet. Links zie je het scherm waarop de baarmoeder in beeld wordt gebracht. Tevens kan de hartslag worden gemeten en de omvang van de vrucht. Terwijl de dierenarts met het apparaat over de buik heen gaat word de baarmoeder inwendig zichtbaar op het scherm. Op zoek naar een foetus die de dracht bevestigd. En dan de foto rechts BINGO ! , er is duidelijk een foetus aanwezig. Bijna onvoorstelbaar een foetus zichtbaar van nog geen 2 cm groot!!
De arts wijst hier de foetus aan die in de baarmoeder van onze teef aanwezig is. Deze foetus van nog geen 2 cm groot laat nieuw leven zien wat aan het groeien is in de buik van onze bouvier.
Links zie je een foto vanaf de zijkant genomen en rechts een foto van de voorzijde. Heel duidelijk zie je de foetus zitten op de rechter foto.
Mocht je het nog niet zien dan nu zeker wel., je ziet een foetus in beeld gebracht. Rechts zie je de hartslag van dezelfde foetus. Om de foetus duidelijk te laten zien hebben we een rode pijl gezet die de foetus aanwijst. Het lijntje wat erdoor heen loopt is voor het opmeten van de foetus.
Met behulp van metingen en controle van de hartslag wordt gecontroleerd of de foetus tot nu toe ok is. Als je de foto's ziet begrijpt je waarschijnlijk wel waarom het maken van een echo de moeite waard is. Zeker als je het nog nooit hebt gezien of meegemaakt.Hieronder hebben wij dan als toetje een videofragment van de echo online gezet. Misschien moet je de video een paar keer afspelen om de foetus te kunnen zien.Toch eigenlijk na het lezen van dit artikel en het zien van de foto's moet het niet moeilijk zijn. Unieke beelden dus uit de baarmoeder van (in dit geval) Istra.
|