v.h.Cupressocyparis Hof

De belangrijkste lichaamsfuncties (organen) van de Bouvier.
Een korte beschrijving van de lichaamsfuncties(organen) van de bouvier. Ondersteund met enkele foto's

  1. Long
  2. Hart
  3. Luchtpijp
  4. Middenrif

Het zal niet vreemd zijn dat de belangrijkste organen van de bouvier dezelfde functie hebben als bij de mens. Kennis van de anatomie van de mens of hond maakt het eenvoudiger om de lichaamsfunctie te begrijpen

Ademhaling:

Als onze bouvier ademhaalt wordt er zuurstof in het lichaam gebracht. Een onderdruk in de longen zorgt ervoor dat de lucht door de neus ingeademd en via de luchtpijp en de luchtpijpvertakkingen in de longen terechtkomt. De bloedlichaampjes (rode) nemen de zuurstof op en transporteren ze verder het lichaam in. Tijdens het uitademen zorgen deze zelfde bloedlichaampjes ervoor dat het lichaam de koolstofdioxide uit kan stoten door deze naar de longen te transsporteren. De ademhaling van een bouvier gebeurt zo'n 10 tot 30 keer per minuut. Tijdens het ademhalen trekken de spieren die die het ademhalen controleren samen en vervolgens weer uit.

Bloedsomloop:

Het hart samen met het bloedvatensysteem zorgen voor de circulatie van de belangrijkste stoffen in het bloed en het lymfesysteem. De snelheid waarmee de circulatie plaats vind hangt af van de activiteit van de bouvier op dat moment. 15 tot 20 % van de bloedsomloop wordt continue aan de hersenen van de bouvier beschikbaar gesteld. Is de bouvier zeer actief dan zal het duidelijk zijn dat de bloedstroom drastisch toeneemt. De zenuwen en hormonen regelen de bloedtoevoer in de afzonderlijke lichaamsdelen.

Zenuwen en Hersenen:

Het zenuwstelsel stuurt bijna alle lichaamsfuncties aan,die reageren op de behoeftes van de bouvier. Het zenuwenstelsel zijn de hersenen en het ruggenmerg samen. Continue wordt informatie omgezet in chemische boodschappen en via het ruggenmerg aan de hersenen doorgegeven. Net als bij ons mensen zijn veel vragen over de hersenen van de bouvier nog onbeantwoord. Inmiddels weet men dat bij een hond de informatie op tweevoudige manieren worden verwerkt: geconditioneerd of opgeslagen. De grote hersenen van de bouvier sturen het leren ,emotie en het gedrag. De kleine hersenen controleren de spieren.

Spijsvertering:

Tijdens het eten zorgen de kaken van de bouvier ervoor dat het voer wordt voorbereid om te worden getranssporteerd door het lichaam. Als eerste komt het voer in de slokdarm. De slokdarm van de bouvier (hond) is anders dan bij ons en is veel dikker en elastische van samenstelling. Daardoor kan de bouvier probleemloos grote stukken vlees doorslikken,iets wat wij maar heel beperkt kunnen als je dit vergelijkt. In de maag aangekomen wordt er door de klieren van de maag zuren geproduceerd ( ook wel enzymen genoemd) die het voedsel gaan verteren. Via de sluitspier van de maag komt de dan ontstane brei terecht in de twaalfvingerige darm. Daarmee begint dan de werking van de darmen die dmv samentrekken de brei verder transsporteren door de darmen, Tijdens het transsporteren van de brei door de darmen gaan de lever en alvleesklier enzymen afscheiden om de voedingsstoffen uit het voedsel te halen. De voedingsstoffen komen terecht in de dunne darm die ervoor zorgt dat de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. De rest van de brei zal het lichaam verlaten.

  1. Maag
  2. Lever
  3. Dunne darm
  4. Urineblaas
  5. Nier
  6. Dikke darm
  7. Milt
Uitscheiding::

Tijdens het transport door het lichaam van het voedsel (brei) zorgen uitscheidingssystemen van het lichaam ervoor  dat  giftige stoffen en afvalproducten worden verwijderd. Ook het vochtgehalte wordt geregeld De nieren filteren ongewenste substanties uit het bloed en scheiden die via 2 urineleiders in de blaas uit. De urine wordt via de urinebuis door schede of penis uitgescheiden.

Voortplanting:

De voortplantingsorganen hangen samen met de uitscheidingssystemen. Bij de reu worden in de teelballen zaadcellen aangemaakt. Bij de teef ontstaan in de eierstokken eicellen die via de eileiders in de baarmoeder terecht komen.

 

Leestip

Onze nesten

Vanaf het moment dat wij op het internet aanwezig zijn brachten wij uitgebreide foto en video reportages van onze nesten online. Dit werd altijd gedaan in de speciale rubriek die wij toen…

Een pup uit onze kennel

Als u uiteindelijk na zorgvuldig overwegen tot de conclusie bent gekomen dat een puppy uit onze kennel u aanspreekt dan kunt u bij nestverwachting zien wanneer wij ongeveer weer pups verwachten. Om…

Videogalerij

Filmpjes galerij
Vanaf het begin dat wij internet betraden publiceren wij regelmatig filmpjes die wij hebben gemaakt.Deze filmpje zijn terug te vinden op ons Youtube kanaal .